Wie ben ik?

Ik ben Gerjon Ikink. Als kind wilde ik ontdekkingsreiziger worden. Later begreep ik dat de hele wereld al wel zo'n beetje ontdekt was en met reizen eigenlijk niets meer te verdienen viel (zelfs geld kost). Nu ben ik wetenschapper. Op zich ligt dat nog niet zo ver bij elkaar vandaan:
 • ik ben ook dagelijks bezig met het ontdekken van nieuwe dingen,
 • ik zie ook dingen die nog nooit iemand eerder gezien heeft,
 • ik publiceer mijn ontdekkingen ook,
 • en ja, af en toe reis ik ook nog wel eens voor mijn werk!
Ik vind wetenschapper zijn (mede om die redenen) een geweldig beroep, maar ik ben een wetenschapper met een erg brede interesse. In mijn studententijd in Wageningen heb ik me altijd ook nog bezig gehouden met andere dingen dan puur mijn studie biologie. Interculturele communicatie, wetenschappelijk consultancy, onderzoeksstage in Japan, bestuursjaar in AIESEC en via AIESEC ook in Egypte gaan werken in het nationale bestuur van een medische organisatie.

Met al die ervaringen ben ik steeds meer gaan kijken vanuit verschillende invalshoeken. Naast een vraag als: "Klopt dit wetenschappelijk wel?" stel ik me nu ook vaker vragen zoals: "Hoe zou je hiermee kunnen samenwerken met bedrijven en organisaties?", "Hoe vertaal je dit naar de 'gewone' burger?", "Hoe zou dit beter geregeld kunnen worden vanuit de overheid?" en "Werkt dit ook in een andere cultuur?". Ik merk dat door antwoorden te zoeken op zulke vragen je beter inziet waarom iets belangrijk is of juist niet. Je snapt ook meer van de dingen die indirect te maken hebben met jouw werk of project.

Ik denk dat vooruitgang beter gaat als we verder kijken dan de grenzen van ons eigen vakgebied of land. Wat is het belang en wat zijn de gevolgen in de maatschappij, de politiek, de wetenschap en het bedrijfsleven? En dan niet alleen hier, maar wereldwijd?

Toen ik met mijn promotieonderzoek bij het Antoni van Leeuwenhoek (Nederlands Kanker Instituut) bezig was, probeerde ik die brede mindset vast te houden, maar dat was af en toe wel lastig als je je extreem moet verdiepen in één onderwep. Dit is een van de redenen waarom ik ben begonnen met dit blog en actief was/ben met advies bij de jonge Gezondheidsraad (jongGR), het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en de Europese Commissie. Zo forceer ik me om het grote plaatje te blijven zien en probeer ik anderen te helpen dat ook te doen.


Gerjon Ikink - wetenschapper (& blogger)

1 opmerking:

 1. Je kunt me bereiken via
  inzichtvooruitzicht[at]gmail.com

  Even de [at] veranderen in een echte @ natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen